24.1.2015 Määrittelemisestä ja vastakohdista

Kirjoittanut Noomi 24.1.2015

Suuri Laotse sanoo: “Koko maailma tietää mikä on kaunista, ja silloin on rumakin tullut esiin. Kaikki tietävät myös, mikä on hyvää, silloin on pahakin tullut määritellyksi.”

Tiellä mahdollisimman puhtaaseen vapaaseen olemukseen olen pohtinut paljon ja työstän edelleen asioiden määrittelemisen tarvettani. Jos määritellään jokin asia esimerkiksi kauniiksi, samallahan annamme määritelmän myös käsitteelle rumuus ja mahdollistamme sen olemassaolon. Jin ja Jang. Kumpaakaan ei ole olemassa ilman toista. Kaikelle määritellylle on olemassa vastakohtansa. Olemme kaikki samassa energiassa. Jos määrittelen itseni valoksi, samalla energiani kehään syntyy myös sen vastakohta. 
 
Johannes Setälä kirjassa Shamaanin maailma, mukailee aiheesta Idän filosofiaa: “Jos hyväksymme olemassaolon, tulemme samalla hyväksyneeksi olemattomuuden. Toista ei tule ilman toista, ja molemmat ovat yhtä oikeita”.
 
Muistan usein ajatelleeni oikein tarkoituksella esim. vastaantulevasta ihmisestä hänen olevan hyvin kaunis luullen tekeväni hyvää laittamalla mielessäni positiivisilla sanoilla täytettyjä post-it lappuja erilaisten asioiden päälle. Luulin niin sulkevani pois niiden vastakohdan olemalla ajattelematta niitä ja vain keskittymällä ihaniin kauniisiin määritelmiin. 
 
D.T.Suzuki sanoo: “Buddhalaisuuden perusajatuksena on siirtyä vastakohtien maailman tuolle puolen, tuon maailman, jonka on rakentanut älyllinen erottelu ja emotionaalinen häpäisy, sekä ei- erottelevan henkisen maailman tajuaminen, johon liittyy ehdottoman näkökulman saavuttaminen.”
 
Samaisessa kirjassa Johannes Setälä toteaa ettemme voi asettua tarkkailijaksikaan tekemään havaintoja ja päätelmiä, on vain heittäydyttävä täysin vapaaseen virtaan. 
Minun on pitänyt kulkea pitkä tie tähän hetkeen jolloin nämä ajatukset alkavat olla kypsiä avautumiselle ja alan oivaltaa, ettei minun TARVITSE määritellä näkemääni ja tekemääni. Minun ei TARVITSE määritellä asioita millään tavalla, vain kokea ne. Silloin puhtain olemus saa olla vapaana ilman rajoittavia häiritseviä keltaisia lappujani. Yritän olla luomatta mitään vastakohtia ja vain olla. Ja itse asiassa, jos ajattelen tarvitsevani jotain, enkö silloin anna myös puutteelle sijaa? Uskomattoman vaikeaa! Mutta näillä mennään sanoi mummo lumessa. Pian se samainen mummo sanoo ettei minun tarvitse minnekään edes mennä. Olen tässä 🙂
 
Pohdin muutoksen tarpeitani kaupassa käydessäni ja tulipa mieleeni avata auton radio ja ajattelin, että seuraava laulu mikä tulee on viesti oppailtani miettimääni asiaan. Vapaasti suomennettuna laulussa sanottiin: “Ei ole väliä missä olet, kun pystyt kokemaan pienenkin hetken täydellisesti- se on siinä”.
Jaa tämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *